Tiny Biotopia…
- is een woongemeenschap, gericht op duurzaam wonen, leven, werken en zorgen
- ligt in een dorps of landelijk gebied, met voorzieningen in de buurt
- is zelfvoorzienend met een voedselbos en moestuin
- bestaat uit kleine huisjes, die biobased en natuurinclusief zijn
- zorgt voor meer welzijn, (woon)geluk, inclusie en een kleinere ecologische voetafdruk
Biotopia is geen utopia
Een biotoop is een kleine leefgemeenschap voor mensen, planten en dieren, die op een harmonieuze en symbiotische wijze samenleven. Een utopia is een denkbeeldige ideale leefwereld. Biotopia voegt die twee begrippen samen. Natuurlijk wel met de kanttekening dat Biotopia niet denkbeeldig is, maar een heel realistisch woonconcept van ongeveer twintig woningen, dat zorgt voor meer (woon)geluk, inclusie en een kleinere ecologische voetafdruk. En dat is niet alleen prettig, maar ook heel hard nodig.
De combinatie van wonen, zorg en natuur in deze vorm creëert synergie; het geheel is meer dan de som der delen – Paul
Tiny Biotopia is er voor iedereen die zich kan vinden in het concept en de uitgangspunten en die daaraan mee wil werken. Er is plek voor jong en oud, alleenstaanden en kleine gezinnen, mensen met en zonder beperking. Wat ze gemeen hebben is dat ze de natuur en elkaar een warm hart toedragen. Mensen kunnen er wonen of een dagbesteding vinden.
Om die vaste kern van bewoners en gebruikers bevindt zich een flexibele schil van vrijwilligers, (zorg)professionals en mantelzorgers. Zij dragen bij aan het welzijn van de bewoners én van zichzelf, want Tiny Bioptopia is ook een hele mooie werkplek voor betaald en vrijwilligerswerk.
Tiny Biotopia vergroot het welzijn
Biotopia is er voor iedereen die bewust bezig is met biodiversiteit, het klimaat en de ecologische voetafdruk. De community legt daarnaast de nadruk op inclusie, zelfregie met een beperking, langdurig zelfstandig wonen en sociale samenhang. En dat alles in een gezonde balans met zelfstandigheid en privacy. In je eigen woning, met gebruik van een gemeenschappelijke ruimte.
Het overkoepelende thema van Tiny Biotopia is welzijn, ondersteund door de natuur. Daarbinnen bevinden zich de drie belangrijkste pijlers: wonen, werken en zorgen.
Tiny Biotopia staat in een groene omgeving, met een eigen voedselbos en moestuin.
We wonen er samen met dieren, bomen en planten en vormen onze eigen biotoop.
In Tiny Biotopia komt alles samen
Het is een kleine leefgemeenschap voor mensen, planten en dieren, die op een harmonieuze en symbiotische wijze samenleven. De synergie die tussen de deelnemers en hun omgeving ontstaat, is de basis voor een verhoogd welzijn voor iedereen.
Tiny Biotopia vergroot je welzijn door
• een woning die past bij jou behoefte
• meedoen en verbinding met gelijkgestemden
• zelfvoorzienend leven in de natuur
• zorg op maat, met de nadruk op positieve gezondheid
• voldoende privacy en eigen regie
Zelfvoorzienend
Wie duurzaamheid nastreeft, komt al snel uit bij het zelfvoorzienend zijn. Technisch is er veel mogelijk en dagelijks komen er nieuwe mogelijkheden bij.
Op dit moment hebben we voor Tiny Biotopia de volgende ideeën:
• Regenwater vangen we op in een ondergronds reservoir. Dit water gebruiken we voor het doorspoelen van het toilet, de wasmachines en het sproeien van de tuin.
• Het afvalwater zuiveren we met rietbedden, waarna het in de vijver terechtkomt.
• De energie die we in de zomer met de zonnepanelen genereren, slaan we met een warmte-accu op. Zo kunnen we de woningen in de winter gratis verwarmen, zonder CO2-uitstoot. De accu’s zijn opgebouwd uit duurzame materialen.
De natuur biedt huisvesting aan mensen, dieren, bomen en planten. Door als eenheid te wonen, leven en werken met de natuur, creëren we onze eigen biotoop. Daarbinnen is er alle gelegenheid om te ontspannen, te werken en te bewegen. En ook dat draagt bij aan vitaliteit en een groter welzijn. Daarom is wonen onlosmakelijk verbonden met de natuur.
Dan is Tiny Biotopia het antwoord
Tiny Biotopia is een wooncommunity, gericht op duurzaam wonen, leven en zorgen. Gelegen in een dorps of landelijk gebied, met voorzieningen in de buurt. Met kleine (tiny) huisjes, die biobased en natuurinclusief zijn. En met een Schuur om elkaar te ontmoeten en een voedselbos en moestuin voor eigen voedselvoorziening.
Natuur
In verbinding zijn met mezelf, anderen en de natuur is voor mij de magie van het leven – Sheila
Verbondenheid
Hoe meer contact met de natuur, hoe groter het welzijn, zo blijkt uit veel onderzoeken. Nu kan niet iedereen in een bos wonen, maar wonen in een compacte biobased woning met groen om je heen is al een goede start. Door zelf je voedsel in de moestuin of het voedselbos vlakbij huis te produceren, eet je vers en gezond. Je voeding is biologisch en vrij van bestrijdingsmiddelen. Bovendien draagt zelf je voedsel verbouwen bij aan het verminderen van transport en stikstof. En het bevordert de biodiversiteit.